nalewki

naleweczki.pl

Nalewka z głogu

Co będzie potrzebne do nalewki z głogu:

plastikowy pojemnik,

jakiś pojemnik szklany, gąsior lub zwykła butelka o pojemności 2,3 litra,

butelka do nalewania,

filtr do kawy

Składniki nalewki z głogu

  • cukier – 500 g
  • goździki – 5 szt.
  • anyż gwiazdki – 3 szt.
  • cynamon, laska – 9 g
  • owoce głogu – 1,5 kg
  • spirytus – 0,75 l
  • woda – 1 l
  • ziele angielskie – 3 szt.

Etap 1:

umyć owoce głogu, usunąć szypułki, rozłożyć płasko w plastikowym pojemniku i zamrozić.

Etap 2:

Wyjąć zamrożone owoce z zamrażarki, rozmrozić i przelać do kadzi lub dużego słoja. Dodać przyprawy i zalać alkoholem. Szczelnie zamknąć i pozostawić na 4-6 tygodni, potrząsając pojemnikiem co najmniej dwa razy w tygodniu. Po upływie wyznaczonego czasu przelej nalewkę do butelki i szczelnie zamknij.

Etap 3:

Zagotuj syrop i uzupełnij głogiem. Zagotuj syrop z wody i cukru, pozostaw do ostygnięcia i zalej jagody głogu. Odczekać około czterech tygodni. Następnie odcedzić jagody głogu i połączyć syrop z wcześniej zlanym alkoholem.

Etap 4:

Przecedzić nalewkę przez filtr do kawy lub grubą ściereczkę. Przelać do słoika i odstawić w ciemne, chłodne miejsce; najlepiej smakuje po 2 miesiącach.