Co będzie potrzebne do nalewki z głogu:
plastikowy pojemnik,
jakiś pojemnik szklany, gąsior lub zwykła butelka o pojemności 2,3 litra,
butelka do nalewania,
filtr do kawy
Składniki nalewki z głogu
- cukier – 500 g
- goździki – 5 szt.
- anyż gwiazdki – 3 szt.
- cynamon, laska – 9 g
- owoce głogu – 1,5 kg
- spirytus – 0,75 l
- woda – 1 l
- ziele angielskie – 3 szt.
Etap 1:
umyć owoce głogu, usunąć szypułki, rozłożyć płasko w plastikowym pojemniku i zamrozić.
Etap 2:
Wyjąć zamrożone owoce z zamrażarki, rozmrozić i przelać do kadzi lub dużego słoja. Dodać przyprawy i zalać alkoholem. Szczelnie zamknąć i pozostawić na 4-6 tygodni, potrząsając pojemnikiem co najmniej dwa razy w tygodniu. Po upływie wyznaczonego czasu przelej nalewkę do butelki i szczelnie zamknij.
Etap 3:
Zagotuj syrop i uzupełnij głogiem. Zagotuj syrop z wody i cukru, pozostaw do ostygnięcia i zalej jagody głogu. Odczekać około czterech tygodni. Następnie odcedzić jagody głogu i połączyć syrop z wcześniej zlanym alkoholem.
Etap 4:
Przecedzić nalewkę przez filtr do kawy lub grubą ściereczkę. Przelać do słoika i odstawić w ciemne, chłodne miejsce; najlepiej smakuje po 2 miesiącach.